patelnia

W żadnej kuchni nie może zabraknąć patelni. To bez wątpienia podstawowy element jej wyposażenia. Jednak trafiając do sklepu ze sprzętem agd, zdajemy sobie sprawę, jak wiele różnych rodzajów jest dostępnych na rynku. Wybór jest naprawdę ogromy i trudno zdecydować się na jeden wariant. Aby uprościć sobie to zadanie, warto poznać kilka podstawowych informacji na temat patelni.

Rodzaje patelni

Patelnie różnią się między innymi wielkością oraz stylem wykonania. Jednak najważniejsze podziały dotyczą materiału, z jakiego zostały wykonane, oraz ich konkretnego przeznaczenia.

Przyjmując za kryterium materiał oraz rodzaj powłoki, wyróżnia się następujące rodzaje patelni:

  • miedziane,
  • aluminiowe,
  • żeliwne,
  • ceramiczne,
  • teflonowe,
  • tytanowe,
  • stalowe,
  • szklane.

Każda z tych patelni ma swoje zalety. Patelnia żeliwna cechuje się wyjątkową wytrzymałością. Co więcej, długo utrzymuje ciepło, choć wolno się nagrzewa. Jeśli więc zależy nam przede wszystkim na tym, by posiłki przygotować szybko, zrezygnujmy z patelni żeliwnej na rzecz patelni aluminiowej lub miedzianej. Miedziana jest jednak zalecana osobom, które na gotowaniu się znają. Z kolei patelnie teflonowe nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu do smażenia. Trzeba jednak uważać w trakcie czyszczenia, gdyż łatwo ulegają zarysowaniom.

Jeśli zaś pod uwagę weźmiemy przeznaczenie patelni, to wówczas można wymienić takie typy:

  • patelnia do ryb,
  • patelnia do naleśników,
  • VOK,
  • patelnia do jajek,
  • patelnia grillowa,
  • patelnia elektryczna.

Patelnia – na co zwrócić uwagę?

Tych elementów, które powinniśmy wziąć pod uwagę, jest kilka. Oczywiście kluczowe znaczenie ma przeznaczenie oraz materiał, z którego patelnia została wykonana. Nie bez znaczenia jest również cena produktu. Wiele osób ma ściśle określony budżet przeznaczony na tego rodzaju zakupy, którego nigdy nie przekracza. Jednak nawet poszukując produktów jedynie w ściśle określonym przedziale cenowym, szczególną uwagę trzeba zwrócić na jaki rodzaj płyty grzewczej przeznaczona jest wybrana przez nas patelnia. Ograniczeniem jest płyta indukcyjna, na której nie wszystkie rodzaje patelni mogą być stosowane. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mycia w zmywarce. Tylko niektóre rodzaje możemy w ten sposób myć, jest to na przykład patelnia tytanowa czy szklana. Jeśli mamy mało miejsca w kuchni, to warto wybrać model z odpinaną rączką, co ułatwi jej przechowywanie. Dodatkowo takie patelnie można stosować w piekarniku. Duży wybór patelni dostępny tutaj.

Bez względu na wybrany rodzaj, należy kierować się jakością. Jakość przesądza o trwałości produktu oraz walorach smakowych przygotowanych posiłków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here