Suszenie to jedna z najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. Można w ten sposób zachować aromat świeżo zebranych prawdziwków, jabłek, gruszek i wielu innych przysmaków, gromadząc zapasy na zimę. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń ułatwiających suszenie żywności – to między innymi popularna suszarka do grzybów, a także znacznie droższe profesjonalne dehydratory. Jaki model warto wybrać i które funkcje są szczególnie przydatne? Jak powinien przebiegać proces suszenia?
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszenie żywności można przeprowadzić na słońcu lub wykorzystać sezon grzewczy i ułożyć tace na kaloryferze. Nie zawsze jest to jednak możliwe, ponadto skuteczność takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia. Dlatego wiele osób sięga po suszarki do grzybów, owoców i warzyw, wypełniając dom aromatem suszonych kurek, jabłek prosto z sadu, a czasami także wybranych ziół lub mięsa.
Te stosunkowo proste urządzenia składają się z podłączanej do prądu bazy, w której zamontowano wentylator, grzałkę oraz system sterowania urządzeniem – wyświetlacz, pokrętło lub przycisk. Na bazie umieszcza się plastikowe segmenty, każdy z perforowaną podstawą. Kiedy suszarka do owoców zostaje włączona, ciepłe powietrze unosi się w górę, przechodząc przez kolejne piętra wypełnione wybranym rodzajem produktów.
Tac suszących może być nawet 5 lub 6, natomiast nie trzeba zawsze używać ich wszystkich. Na samej górze urządzenia znajduje się pokrywka, również wyposażona w otwory, aby zapewnić odpowiednią wentylację. Całość działa cicho i nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu. Moc standardowej suszarki do warzyw wynosi około 250 W.
Cechy decydujące o funkcjonalności suszarek do owoców, warzyw i grzybów
Dobra suszarka do grzybów będzie wyróżniać się spośród innych urządzeń tego typu cechami podnoszącymi jej funkcjonalność. Zwróć uwagę na obecność termostatu i programatora temperatury, dzięki którym możesz mieć większą kontrolę nad procesem suszenia. Przydaje się także funkcja timera – po ustawieniu określonego czasu suszarka wyłączy się sama.
Jeśli planujesz suszyć grzyby w całości, przyjrzyj się wysokości tac. Obrotowe segmenty mogą z kolei wpływać na równomierne suszenie się wszystkich owoców, warzyw lub innych produktów znajdujących się na kolejnych poziomach. Ciekawą propozycją są suszarki do grzybów Sencor, które cechują się korzystnym stosunkiem jakości do ceny. Już za około 100 zł kupisz proste urządzenie z pięcioma trwałymi tacami do suszenia. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wypróbować taką metodę konserwowania żywności. Zaawansowane technologicznie suszarki do grzybów posiadają także takie funkcje jak suszenie promieniami podczerwieni, inteligentny system cyrkulacji powietrza czy tryb automatyczny, który kontroluje poziom wilgotności wewnątrz urządzenia.
Jakie produkty nadają się do suszenia?
Konserwowane metodą suszenia produkty zachowują nawet 95% składników odżywczych, cennych witamin i minerałów. Najczęściej suszy się jesienne plony, takie jak leśne grzyby, pokrojone w kawałki jabłka i gruszki. Suszarka do warzyw może posłużyć także do wykonania chrupiących przekąsek z marchewki, buraka lub selera. Niektórzy chętnie suszą zioła lecznicze, z których można zaparzyć aromatyczny napar – rumianek, pokrzywę, dziurawiec czy miętę. Spróbuj na przykład wysuszyć w ten sposób zioła służące jako przyprawy, na przykład bazylię lub oregano. Wysokiej klasy suszarki do owoców nadają się także do konserwowania mięsa i ryb.