Wraz z nadejściem cieplejszych dni, miłośnicy grilla już planują spotkania w gronie przyjaciół w towarzystwie smacznych grillowanych potraw. I choć grillowanie to ogromna przyjemność, nie należy zapominać, że konieczne jest również czyszczenie grilla, które większość ludzi nie napawa tak dużym optymizmem. Aby jednak grill spełniał swoją funkcję i umożliwiał przygotowywanie smacznych dań, warto o niego regularnie dbać. Jak to robić? Dużo zależy od tego, jaki typ grilla posiadamy.
Jak wygląda czyszczenie grilla węglowego?
Czyszczenie grilla węglowego najlepiej rozpocząć, gdy nie jest całkiem schłodzony – ułatwi to pozbycie się tłuszczu. Nie powinno się jednak oblewać wodą jeszcze gorącego grilla, ponieważ może to doprowadzić do jego rdzewienia. Obudowę może wyczyścić za pomocą zwykłej wody i gąbki, która nie porysuje jej powierzchni, a następnie osuszyć ściereczkami. Aby ułatwić sobie dbanie o grilla warto używać kostek grillowych zamiast węgla, które się nie kruszą i nie pozostawiają takiej ilości zabrudzeń. Do rusztu należy użyć specjalny środek do czyszczenia grilla, który pomoże w pozbyciu się nawet silnych zabrudzeń – warto o nim pamiętać szczególnie, jeżeli czyścimy przypalony oraz już zaschnięty tłuszcz. Na koniec należy jeszcze dokładnie wyczyścić misę na węgiel – opróżnić ją oraz przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Grill gazowy i elektryczny – jak o niego dbać?
Zanim zaczniemy czyszczenie grilla gazowego lub elektrycznego, przede wszystkim należy upewnić się, czy został odłączony od prąd lub gazu. Następnie konieczne jest rozłożenie go na poszczególne części, w celu dokładnego umycia. Największą uwagę należy przyłożyć do rusztu – resztki jedzenia należy zdrapać, można w tym celu wykorzystać drucianą szczotkę, a następnie przejść do usuwania reszty zabrudzeń. Grille gazowe wyposażone są w tackę, do której spływa nadmiar tłuszczu i soków – powinno się ją wysunąć i dokładnie umyć z użyciem gorącej wody. Jest to bardzo istotne, bo zalegający tłuszcz może się nawet podpalić, stanowiąc niebezpieczeństwo. W grillu gazowym raz na jakiś czas warto przemyć szyny aromatyzujące, które osłaniają palniki oraz elementy doprowadzające gaz. Sam ruszt można impregnować olejem, aby działa bez zarzutu przez wiele lat. Regularnie czyścić należy także grill elektryczny – chociaż do jego używania nie stosuje się tłuszczu – ponieważ po każdym grillowaniu na warstwie teflonu pozostaje nieco tłuszczu z mięsa oraz jego resztki. Zabrudzenia można usuwać zwilżoną szmatką, która nie porysuje delikatnej powierzchni.