Dopadł Cię problem z tępymi ostrzami łańcucha od piły? Jakość pracy znacznie spadła, a nie chcesz kupować kolejnego łańcucha, a co dopiero nowej piły? Jest to naturalne zjawisko, które po czasie dopada każdą pilarkę, w zależności od tego jak często i intensywnie z niej korzystamy. Poradzić sobie z tym można poprzez regularne ostrzenie piły łańcuchowej. Wyjaśniamy więc, jak poprawnie eksploatować te niezwykle przydatne do zastosowań przydomowych, jak i przemysłowych urządzenie.
Dlaczego warto regularnie ostrzyć piłę łańcuchową
Należy mieć na uwadze, że praca na tępym łańcuchu to ryzyko uszkodzenia piły. Jest to spowodowane obciążeniem silnika, jakie generuje próba cięcia tępym łańcuchem. Musimy się liczyć również ze znacznym spadkiem tempa pracy. To jak często będzie konieczne ostrzenie zależy od częstości użytkowania tego urządzenia:
-
Wykorzystywanie jej w celach przydomowych od czasu do czasu to brak konieczności regularnego ostrzenia. W zupełności wystarczy generalne naostrzenie raz na rok, czy dwa żeby łańcuch nie stępił się.
-
Osoby korzystające z piły zawodowo, gdzie intensywność użytkowania jest bardzo wysoka są zmuszone do ostrzenia minimum raz w tygodniu. Tylko w ten sposób, mogą liczyć na bezpieczną i wydajną pracę.
Co będzie potrzebne do naostrzenia piły łańcuchowej
Zanim przystąpimy do ostrzenia zróbmy przegląd posiadanych akcesoriów. Potrzebne będzie kilka przyrządow, bez których proces ten byłby utrudniony lub niemożliwy.
-
Urządzenie, które zapewni odpowiednią stabilizację piły podczas ostrzenia. Najlepiej wykorzystać imadło lub ścisk stolarski.
-
Bazowy przyrząd, który posłuży do ostrzenia. Może to być pilnik płaski i okrągły z prowadnikiem, ostrzałka ręczna lub szlifierka.
-
Gotowym rozwiązaniem jest również kompletny zestaw do ostrzenia piły łańcuchowej.
Ostrzymy piłę łańcuchową
Na początek upewnijmy się, że łańcuch jest generalnie przeczyszczony. Dopiero wtedy możemy przejść do zamocowania piły na imadle, bądź innym urządzeniu stabilizującym oraz odpowiednim napięciu łańcucha. Poprawne napięcie występuje, gdy łańcuch można odciągnąć na około 1cm. Zapoznajmy się z instrukcją dołączoną do piły, po jakim kątem należy ostrzyć zęby łańcucha.
Ostrzenie rozpoczynamy od zębów po lewej stronie i na tych po prawej kończąc. Wykonujemy ruchy od siebie, starając się zachować identyczny kąt ostrzenia dla wszystkich zębów.
Na koniec, nie zapominajmy o regulacji ogranicznika wysokości. Niepoprawne wyregulowanie sprawi, że podczas cięcia piła będzie blokowała się wbijając w materiał lub piłowała drewno w pył. Jest to na tyle ważne, że nie będziemy w stanie poprawnie użytkować piły.
Artykuł powstał dzięki współpracy z firmą: http://www.stuermer-maszyny.pl/ dostarczającą profesjonalne maszyny do obróbki drewna oraz metalu.