W domach jednorodzinnych najczęściej montuje się piece opałowe na paliwo stałe takie jak węgiel, koks czy drewno. Zdarzają się też ekologiczne piece na pelet czy owiec albo kominki z płaszczem wodny opalane samym drewnem.
Jednak wciąż to zwykłe piece na węgiel są najchętniej kupowane, ponieważ po prostu są najtańsze w utrzymaniu. Mimo, że trzeba w nich codziennie rozpalać i regularnie dokładać opał, aby utrzymać optymalną temperaturę. Jednak opał opałowi nie jest równy i wiele osób zauważa, że kupując go na innym składzie gorzej się pali albo też na dłużej daje ciepło. Jak wybrać ten najlepszy?
Opał musi być wysokokaloryczny
Dużo osób kupuje droższy węgiel jak eko groszek, ponieważ jest on w dobrej, tylko trochę wyższej cenie od popularnego węgla kamiennego i dobrze się pali. Ale z kolei koks jest bardziej kaloryczny, więc teoretycznie powinien palić się lepiej i dawać więcej ciepła mimo, że jest jeszcze droższy. Jednak wszystko zależy od tego ile konkretny opał ma kalorii, ponieważ zależy to nie tylko od jego rodzaju, ale też np. od złoża w kopalni, w której został wydobyty. Im starsza kopalnia i pokłady węgla, tym jest on lepszy jakościowo. Z jakością w parze idzie też cena. Im lepszy, bardziej kaloryczny rodzaj opału, tym wyższa będzie jego cena.
Kaloryczność, czyli wartość opałowa podawana jest w kilodżulach na kilogram – KJ/kg lub megadżulach na kilogram – MJ/kg. Kaloryczność to ilość ciepła wydzielona przy całkowitym spaleniu jednostki paliwa. Ale im więcej popiołu zostaje po spaleniu tym niższa jest ta wartość, ponieważ energię opałową on odbiera. Przy spalaniu węgla wzbogaconego powinno zostać do 10% popiołu, jeśli jest go więcej oznacza to, że nie było on wysokiej jakości i nie dał tyle ciepła, ile powinien.
Kaloryczność paliw
Popularny jest też miał węglowy, ale jego kaloryczność bardzo mocno się waha. Można znaleźć miał o kaloryczności 18 MJ/kg, a równie dobrze 28 MJ/kg. Co ciekawe węgiel kamienny ma podobną kaloryczność, a jest o wiele lepszy w spalaniu i nie ma problemów z jego przechowywaniem, podczas gdy miał trzeba przechowywać w specjalnych warunkach, ponieważ może dojść do jego samo zapłonu. Jeszcze bardziej jednak trzeba uważać kupując węgiel brunatny, ponieważ jego kaloryczność waha się między 7,5-21 MJ/kg. Zatem można raz kupić paliwo 3 razy mocniejsze, a innym razem 3-krotnie słabsze.