Aby nowoczesna kuchnia na wymiar dobrze spełniała swoje funkcje, powinna być odpowiednio dopracowana pod względem estetycznym oraz użytkowym. Obecnie stosowane systemy pozwalają na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, dzięki czemu znacząco ułatwiają codzienne korzystanie z wyposażenia. Dzięki nowoczesnym systemom, współczesne kuchnie na wymiar są również w stanie udostępnić użytkownikom niedostępne i marnowane wcześniej miejsca.
Praktyczne elementy wyposażenia
Do podstawowych elementów wyposażenia kuchni należą rozmaite szuflady. Wersje wykonane na wymiar charakteryzują się idealnie dopasowanymi, niezawodnymi i bezawaryjnymi prowadnicami. Pozwalają one na delikatne i ciche domykanie oraz wysuwanie, a także bezproblemowy dostęp do zawartości. Funkcjonalność szuflad usprawnić można poprzez wyposażenie ich w organizery, które ułatwiają zachowanie porządku oraz bardziej optymalne korzystanie z wyposażenia. Na wygodę użytkowania pomieszczenia wpływa także zastosowanie systemu otwierania frontów. W zależności od parametrów, kuchnie na wymiar (Poznań) mogą być wyposażone w standardowe szafki lub wygodne uchylne klapy. W mniejszej kuchni zastosować można systemy otwierania pozwalające na zabudowę całej ściany, w których poszczególne szafki nie kolidują ze sobą. Mechanizm jest w stanie utrzymać dowolną pozycję frontu, co zwiększa bezpieczeństwo w nieco ciaśniejszej kuchni.
Wykorzystanie przestrzeni kuchennej
Narożniki kuchenne bardzo często utrudniają optymalne wykorzystanie przestrzeni. Nowoczesne systemy dostosowane do wymiarów kuchni są jednak w stanie temu zaradzić. Do najpopularniejszych rozwiązań należą półki obrotowe, za pomocą których można uzyskać łatwy dostęp do wyposażenia znajdującego się nawet w najgłębszych obszarach narożnika, Bardziej zaawansowane systemy pozwalają na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie przestrzeni kuchennej. Dotyczy to na przykład miejsca znajdującego się bezpośrednio pod zlewozmywakiem. Najlepiej wykorzystać do tego nowoczesną szufladę w formie wąskiej, podłużnej pojedynczej komory, w której przechowywać można różne elementy wyposażenia.
Funkcjonalne usprawnienie kuchni
Systemy cargo słyną przede wszystkim z możliwości jednoczesnego wysunięcia połączonego zestawu koszy lub półek. Szafki tego typu podzielić można na niskie wyciągi podblatowe ułatwiające zapełnianie przestrzeni dolnej oraz umieszczane wyżej spiżarki. Te pierwsze stosowane są głównie do przechowywania butelek i środków czystości, natomiast wyższe ułatwiają przetrzymywanie dużych ilości produktów spożywczych i zapasów. Posiadają istotne zalety w postaci płynnego i lekkiego ruchu, a także dużego udźwigu oraz możliwości regulacji półek pod względem wysokości. W kuchniach na wymiar system cargo może być dowolnie dostosowywany. Bardzo popularnym rozwiązaniem w jest także zastosowanie nowoczesnego systemu segregacji odpadów. W tym celu wykorzystywane są odpowiednie sortowniki, które zazwyczaj wstawiane są do szuflady i posiadają dodatkowe przegródki na rozmaite środki czystości.