Garnki ze stali nierdzewnej – dlaczego ich zakup się opłaca

Garnki ze stali nierdzewnej to świetne naczynia do przygotowywania zdrowych i smacznych potraw. Dowiedz się, dlaczego zakup ten może się opłacać i czy warto mieć je w swojej kuchni!

Oferta akcesoriów kuchennych jest bardzo bogata, jednak nie wszystkie przedmioty dostępne w sklepach są godne naszej uwagi. Wiele garnków czy naczyń, mimo pięknego wyglądu, nie spełnia swojej funkcji, dlatego warto zainwestować w wyposażenie, które przez lata będzie służyć w czasie codziennego gotowania. Jednymi z takich akcesoriów są garnki ze stali nierdzewnej (np. marki Philipiak). Koniecznie sprawdź dlaczego!

Charakterystyka stali nierdzewnej

Stal nierdzewna jest stopem żelaza zawierającym około 10,5% chromu oraz 1,2% węgla. Obecność tych pierwiastków w mieszaninie przyczynia się do powstania warstwy wierzchniej (pasywnej), która wykazuje skłonności do samoczynnego odbudowywania się. Chromowo-węglowa powłoka zapewnia także odporność na korozję. Istnieją cztery gatunki stali nierdzewnej:

  • austenityczne: w składzie znajduje się żelazo, chrom, nikiel, więcej niż 0,1% węgla, w stanie dostawy są niemagnetyczne, stanowią aż 65% światowego zapotrzebowania na stal nierdzewną;
  • ferrytyczne: składają się z żelaza, chromu, więcej niż 0,1% węgla, mają właściwości magnetyczne;
  • matenzytyczne: w ich skład wchodzi żelazo, chrom, mniej niż 0,1% węgla, wykazują właściwości magnetyczne i utwardzalne;
  • duplex: w składzie znajduje się żelazo, chrom i nikiel, posiadają dwufazową strukturę ferrytyczno-austeniczną oraz właściwości magnetyczne.

Stal nierdzewna wykazuje znaczną odporność na korozję, dlatego jest chętnie i często wykorzystywana w przemyśle. Ponadto cechują ją estetyczny wygląd, żaroodporność, niskie koszty życia produktu, neutralność biologiczna i dobry stosunek wytrzymałości do wagi. Zaletą stali nierdzewnej jest także możliwość poddania jej recyklingowi, co sprawia, że ten materiał jest przyjazny środowisku.

Materiały i tworzywa w kontakcie z żywnością

Materiały oraz tworzywa mające kontakt z żywnością muszą spełniać szereg warunków. W przeciwnym wypadku nie mogą być wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dotyczy to przede wszystkim opakowań służących do przechowywania oraz pakowania żywności. Trzeba jednak pamiętać, że liczne normy regulują również zasadność wykorzystywania garnków, naczyń i innych akcesoriów kuchennych. Wszystkie przedmioty mające kontakt z jedzeniem muszą bowiem być w pełni bezpieczne dla zdrowia człowieka. Oznacza to, że materiały i tworzywa przeznaczone do kontaktu z żywnością zgodnie z zasadami zapisanymi w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 nie powinny:

  • powodować przenikania do żywności składników w ilościach szkodliwych dla zdrowia człowieka;
  • powodować niemożliwych do przyjęcia zmian w składzie żywności, jej smaku i zapachu.

Rozporządzenie określa także specjalne zasady dotyczące aktywnych i inteligentnych materiałów, które ze względu na swój skład i strukturę są obojętne. Ponadto dokument umożliwia wprowadzenie uzupełniających środków prawnych na szczeblu Unii Europejskiej w zakresie określonych materiałów (m.in. tworzyw sztucznych). Wspomniane rozporządzenie określa również procedurę przeprowadzania oceny w zakresie bezpieczeństwa substancji wykorzystywanych podczas produkcji FCM z udziałem Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Dokument reguluje także zasady znakowania przedmiotów takich jak naczynia czy opakowania oraz wskazuje, w jaki sposób powinny być przekazywane informacje dotyczące użytkowania.

Naczynia, garnki i inne elementy wyposażenia kuchennego, zanim trafią do naszych domów, są poddawane wielu próbom i ocenom. Niestety wiele z nich ze względu na niewłaściwe używanie lub nawet zwykłe zużywanie się zmienia swoją strukturę i staje się niebezpieczne dla zdrowia. Dotyczy to, np. garnków czy patelni z aluminium. Powszechnie wiadomości, że gotowanie w takich naczyniach nie jest wskazane, ponieważ cząsteczki glinu wchodzą w reakcję z pożywieniem (szczególnie tym o odczynie kwaśnym) i przedostają się do organizmu. Z czasem zgromadzone w narządów aluminium uszkadza ośrodkowy układ nerwowy, przyczyniając się m.in. do rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona. Właśnie dlatego obecnie trudno dostać naczynia wykonane wyłącznie z aluminium. Bez problemu można jednak kupić garnki czy patelnie pokryte warstwą emalii, która niestety łatwo ulega uszkodzeniu. Wszystkie odpryski czy zadrapania sprawiają więc, że do naszego pożywienia także przedostają się związki glinu. Sposobem na uniknięcie problemów jest wybieranie garnków ze stali nierdzewnej (np. marki Philipiak), które są obojętne biologiczne, a ponadto wykazują dużą odporność na uszkodzenia, przez co są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale przede wszystkim wytrzymałe.

garnki philipiak milano

Philipiak: garnki ze stali nierdzewnej

Czołową marką produkującą garnki ze stali nierdzewnej jest firma Philipiak. Ich naczynia cechuje nie tylko jakość, ale także wygoda użytkowania. Garnki ze stali nierdzewnej Philipiak zostały bowiem zaprojektowane tak, by w łatwy sposób można było przygotować w nich kilkudaniowy obiad. Innowacyjnym rozwiązaniem jest możliwość zbudowania piramidy z naczyń. Poszczególne garnki oraz ich elementy (np. pokrywki) idealnie pasują do siebie, dlatego można ustawiać je piętrowo, dzięki czemu na jednym palniku możemy z łatwością przygotować, np. rosół, mięso duszone, gotowane na parze ziemniaki i warzywa. Uda się także przyrządzić gotowany deser. Wszystko to bez konieczności używania wielu naczyń i palników. Możliwość budowania piramidy z garnków pozwala na oszczędzanie czasu oraz miejsca, przez co gotowanie jest przyjemne.

Trzeba dodać, że garnki ze stali nierdzewnej to gwarancja zdrowego gotowania. Naczynia marki Philipiak są polecane szczególnie osobom, które muszą wyjątkowo dbać o świeżość potraw (np. osoby na diecie wątrobowej), ponieważ materiał, z jakiego zostały wykonane nie tylko nie reaguje z żywnością, ale także hamuje rozwój drobnoustrojów, przez co potrawy dłużej zachowują świeżość. Dodatkową zaletą garnków ze stali nierdzewnej jest ich trwałość. Dzięki są bardziej ekonomiczne i ekologiczne – wolno się zużywają, dlatego nie trzeba ich często wymieniać, a gdy pojawi się taka konieczność, można poddać je recyklingowi. Potwierdzeniem trwałości garnków ze stali nierdzewnej jest fakt, że marka Philipiak udziela na nie aż 25 lat gwarancji (dowiedz się więcej  na stronie: http://www.philipiaknaczynia.pl/gwarancja)!

Jakość garnków została wielokrotnie potwierdzona przez osoby z pierwszych stron gazet, którym zbilansowany styl życia, smaczne gotowanie i promowanie zdrowych nawyków żywieniowych nie są obce. Na liście miłośników produktów marki Philipiak znajdują się: Agnieszka Cegielska, Elżbieta Zapendowska, Łukasz Zagrobelny, Karolina Malinowska oraz świetny kucharz – Karol Okrasa. Garnki ze stali nierdzewnej cieszą się popularnością, ponieważ łączą w sobie tradycję i nowoczesność, dlatego gotowanie w nich to sama przyjemność. Ponadto naczynia zostały zaprojektowane przez włoskich designerów, którzy zadbali o każdy detal. Efektem ich pracy są satynowe wnętrza, profilowane krawędzie, nierdzewne dno z powłoką akutermiczną oraz termometr w uchwytach naczyń. Te nowoczesne rozwiązania gwarantują gotowanie dań najwyższej jakości.

Garnki ze stali nierdzewnej to inwestycja, która się opłaca. Zakup dobrej jakości wyposażenia kuchennego gwarantuje nie tylko łatwe gotowanie, ale przede wszystkim zdrowe i smaczne przygotowywanie potraw. Ponadto produkty wykonane ze stali nierdzewnej są trwałe i wytrzymałe, przez co nie wymagają częstych wymian. To z kolei oszczędność pieniędzy. Warto pamiętać także o środowisku – stal nierdzewna może być poddawana recyklingowi, dlatego naczynia z niej wykonane są także przyjazne dla środowiska. Zakup garnków ze stali nierdzewnej to zatem świetna inwestycja, która przynosi korzyści na wielu płaszczyznach.

Źródła:

  • http://www.worldstainless.org/Files/issf/non-image-files/PDF/Euro_Inox/What_is_Stainless_Steel_PL.pdf
  • https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_legis_pm-guidance_brochure_pola.pdf
  • http://www.cpn.polsl.pl/wp-content/uploads/2018/02/Aleksandra-Koz%C5%82owska.pdf

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here