Domowe przetwory kojarzą nam się ze smakiem dzieciństwa. Są bezsprzecznie najlepszym sposobem na zachowanie smaku owoców i warzyw na dłużej. Schyłek lata i początek jesieni to najlepsza pora na ich przyrządzenie. Właśnie wtedy dojrzewają i kryją w sobie najwięcej smaku nasze ulubione produkty. Przygotowywanie własnych przetworów jest nie tylko łatwe i przyjemne, ale także tanie. Aby móc się nimi cieszyć przez resztę roku, wystarczy zastosować się do kilku porad, które sprawią, że praca się powiedzie.

Domowe przetwory – od czego zacząć

Historia przetworów jest niemal tak długo, jak historia ludzkości. Ludzie od zawsze starali się opracować metodę, która pozwoli im na dłużej zachować świeżość ulubionych przysmaków. Dzisiaj wykorzystujemy głównie przepisy, z których korzystały jeszcze nasze babcie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nieco je unowocześnić i wykorzystać w zupełnie nowych odsłonach. Eksperymenty w kuchni są zawsze wskazane, jednak istnieje kilka porad, do których koniecznie trzeba się zastosować.

1. Wybór owoców i warzyw

Jakość przetworów będzie zależała przede wszystkim od jakości wybranych owoców i warzyw. Wybierajmy wyłącznie te, które są dojrzałe, świeże i soczyste. Wiele o ich właściwościach powie nam kolor – im bardziej jest intensywny i im mniej występuje na nim skaz i przebarwień, tym lepiej. Na wstępie odrzućmy sztuki, które wzbudzają nasze wątpliwości lub nie prezentują się najlepiej, mogą znacznie wpłynąć na smak całego słoiczka. Aby się nie zawieść, korzystajmy wyłącznie ze sprawdzonych źródeł – oczywiście najlepiej smakować będą owoce i warzywa z własnego ogrodu, zawsze jednak możemy skorzystać z oferty ekologicznych producentów – będzie to gwarancja nie tylko wspaniałego smaku, ale również pozytywnego wpływu na nasze zdrowie.

2. Przyrządzanie przetworów

Przetwory to szczególne produkty. Przyrządzamy je po to, żeby ich smakiem móc cieszyć się nawet po wielu długich miesiącach. Najlepiej smakują w końcu zimą, kiedy zdecydowanie trudniej o świeże owoce i warzywa. Aby spełniły swoje zadanie, musimy wybrać odpowiednią metodę konserwacji. Najpopularniejszą z nich jest dodanie do owoców cukru. W ten sposób otrzymamy kompoty i syropy. Równie wspaniale smakują smażone konfitury i marmolady oraz słodkie dżemy. Istnieje również alternatywna metoda, która umożliwi odpowiednią konserwację owoców – jest nią janginizacja. Polega na dodaniu do duszących się w soku produktów odrobiny soli. Efekt będzie taki sam, jednak otrzymane w ten sposób przetwory będą zawierały mniej węglowodanów oraz bardziej zasmakują osobom, które nie przepadają za sporymi dawkami cukru.

3. Pasteryzacja

Jeszcze ważniejsza okaże się pasteryzacja przygotowanych przetworów. Bez tego zabiegu błyskawicznie się popsują i nie będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. Proces zabezpiecza je przed negatywnym działaniem bakterii i czynników zewnętrznych. Polega na podgrzewaniu produktów do temperatury 60–100°C, w celu zniszczenia drobnoustrojów.  Wbrew pozorom, aby go przeprowadzić, nie potrzebujemy specjalistycznego laboratorium. Wszystko, co potrzebne, znajdziemy w domu. Istnieją dwie metody pasteryzacji. Pierwsza, „na mokro” zakłada gotowanie słoików i butelek w garnku z wodą. W drugiej („na sucho”) wykorzystuje się piekarnik. Zupełnie wystarczające okaże się włożenie zapakowanych przetworów na 30 minut do temperatury 100°C.

4. Co dodać do przetworów?

O smaku przetworów decydować będą także wykorzystane przez nas przyprawy. W tradycyjnej kuchni spotkamy się przede wszystkim z cynamonem, goździkami i imbirem, warto jednak wypróbować bardziej nowoczesne rozwiązania, sięgnąć po kardamon, skórkę pomarańczy, cytryny, miętę, a także chili, papryczkę jalapeno oraz piri-piri. Wbrew pozorom smakują dobrze nie tylko w wytrawnych połączeniach, znakomicie uzupełnią również owocową słodycz.

5. Do góry dnem

Kolejne pokolenia, przyrządzające własne przetwory, doskonale wiedzą, że po przygotowaniu należy przewrócić je do góry dnem. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, dlaczego tak jest. Po pierwsze – w ten sposób przekonujemy się, czy naczynie jest szczelne. Jeżeli zaobserwujemy jakiekolwiek wycieki, należy zmienić denko oraz jeszcze raz powtórzyć zabieg pasteryzacji. Poza tym – obrócenie słoika do góry dnem pozwala na jego lepsze domknięcie, a to gwarancja zachowania świeżości przygotowanych przez nas przetworów.

Artykuł został przygotowany przez firmę handlową JOL-MET, która zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem rolników w maszyny i akcesoria rolnicze oraz środki ochrony roślin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here